Jeste li se ikad pitali zašto se zaljubljujemo? Što je pozadina ljudske sposobnosti i potrebe za ljubavlju? Je li ljubav jača od kulturnih normi ili je ona nešto što je u potpunosti oblikovalo društvo?

Nakon što su se Anđela i Davor vjenčali, otišli su na neuobičajen medeni mjesec – godinu dana putovali su oko svijeta i istraživali ljubav kroz razne kulture. Put ih je vodio preko šest kontinenata i 30 zemalja, od Bušmana iz afričke pustinje do urbanih parova najvećih svjetskih metropola, od tradicionalnih poligamijskih harema do modernih poliamornih zajednica, od lovaca i sakupljača iz amazonske prašume do plemena s dalekih rajskih obala Pacifika, od ljudi koji nikad nisu našli ljubav, do onih koji su u ljubavi našli sve. Razgovarali su i s renomiranim svjetskim znanstvenicima te putujući kroz brojne izazove secirali i vlastiti odnos, sve ne bi li saznali što je zapravo ljubav i je li ona univerzalna. Rezultat je, riječima urednika Krune Lokotara: „knjiga koja liječi ljubavlju i koja pokušava ljubav izliječiti“.

Knjiga ‘Ljubav oko svijeta’ objedinjuje intimni esej, dnevnik putovanja i etnografsku studiju te predstavlja inspirativno istraživanje koje čitatelje vodi na putovanje kroz različite aspekte značenja koje ljubav ima u današnjoj kulturi. Od različitih znanstvenih pogleda na ljubav do intrigantnih osobnih priča, ova knjiga nudi jedinstveni pogled na evoluciju, podrijetlo i razvoj koncepta ljubavi kroz povijest, uzimajući u obzir njezine različite oblike te njen društveni i osobni značaj.


Pred vama je zaista veličanstvena knjiga — prepuna dirljivih i fascinantnih priča o ljubavi diljem svijeta. Ljudi, okruženje, njihove riječi: sve je elegantno, autentično, očaravajuće i puno nade. Autori su postigli nešto izvanredno — zabilježili romantičnu ljubav u nebrojenim dijelovima svijeta.

– Dr. Helen FisherKnjiga je u svojoj prvoj godini prodana u više od 13.000 primjeraka, te je 2021. godine bila najprodavanija knjiga u Hrvatskoj!

Književne recenzije knjige objavljene su na renomiranim domaćim književnim portalima kao što su Moderna vremena i Booksa.

Na Goodreads platformi za ocjenjivanje knjiga ima visoku ocjenu od 4.65, što je čini jednom od najviše ocijenjenih knjiga u suvremenoj hrvatskoj književnosti.


GOODREADS RECENZIJE ČITATELJA

Mislim da bi svatko trebao pročitati ovu knjigu jer vjerujem da svi imamo različita iskustva s ljubavlju i ponekad je smirujuće vidjeti da s nekime, tko je možda s druge strane planete, dijelimo ista/slična razmišljanja ili pak neke ljubavne probleme za koje smo mislili da su samo naši i da smo sami u tome.

Petra Maltarić


Moram priznati da nisam puno očekivao od knjige jer tema teško da može biti kompliciranija, a i nekako je prelako zalutati u neka odviše idealistična duhovna naklapanja. Međutim, knjiga je odlična!! Rostuhar je iznio preko stotinu osobnih iskustava parova (uključujući i svoje vlastito iskustvo), sažmeo vodeću znanstvenu literaturu, kao i učinio bogati povijesni pregled pritom postavljajući sva prava pitanja. Po mom sudu, uspio je postići idealan splet objektivnog znanstvenog pristupa i onog duboko subjektivnog. Stil mu je jednostavan i jasan, no bez obzira na to sam sadržaj pokazuje duboka promišljanja te široko i temeljito obrazovanje i pripremu. Svakako vrijedno čitanja, a želim još samo dodati da su me oduševili dijelovi u kojima je brutalno iskreno pisao o svojem vlastitom ljubavnom iskustvu. Zaista imam dojam kao da je ogolio dio sebe na tim stranicama.

Eric Milisavljević


KAZALO

 1. ŠTO JE LJUBAV?
 2. JEZIK LJUBAVI
  Ima li ljubavi tamo gdje nema riječi za ljubav?
 3. POVIJEST LJUBAVI
  Koji je put ljubav prošla od afričke savane do urbanih metropola?
 4. PODRIJETLO LJUBAVI
  Je li nam ljubav urođena ili je učimo kroz kulturu?
 5. BRAK
  Zašto su ugovoreni brakovi črvšći od onih sklopljenih iz ljubavi?
 6. POLIGAMIJA
  Jesmo li prirodno monogamni ili poligamni?

  INTERMEZZO 1 – RAJ U NAMA

 7.  PSIHOLOGIJA LJUBAVI
  Koliko su naše odnose odredili naši roditelji
 8. PREDODŽBE LJUBAVI
  Što stoji iza naših čvrstih uvjerenja i može li se čovjek promijeniti?
 9. LJUBAV I IDENTITET
  Tražimo li u partneru svoj odraz?
 10. SOCIOLOGIJA LJUBAVI
  Kako društvo oblikuje naše izbore?
 11. ROMANTIČNA LJUBAV
  Je li ljubav nova religija?
 12. ZABRANJENA LJUBAV
  Zašto ljubav ponekad uspijeva u nemogućim uvjetima?
 13. KRAJ LJUBAVI
  Zašto ljubav često ne uspijeva kad je sve u najboljem redu?

  INTERMEZZO 2 — PAKAO U NAMA

 14.  MODERNA LJUBAV
  Kako nas izjeda paradoks izbora?
 15. POLIAMORIJA
  Je li moderni oblik poligamije ‘novo normalno’?
 16. GRANICE LJUBAVI
  Što ćemo s ekstremnim slučajevima?
 17. BUDUĆNOST LJUBAVI
  Ima li nade za nas?
 18. JE LI LJUBAV SMISAO ŽIVOTA?
 19. JE LI LJUBAV UNIVERZALNA?
 20. ŠTO JE LJUBAV?

  INTERMEZZO 3 — ČISTILIŠTE