Jeste li se ikad pitali zašto se zaljubljujemo? Što je pozadina ljudske sposobnosti i potrebe za ljubavlju? Je li ljubav jača od kulturnih normi ili je ona nešto što je u potpunosti oblikovalo društvo?

Nakon što su se Anđela i Davor vjenčali, otišli su na neuobičajen medeni mjesec – godinu dana putovali su oko svijeta i istraživali ljubav kroz razne kulture. Put ih je vodio preko šest kontinenata i 30 zemalja, od Bušmana iz afričke pustinje do urbanih parova najvećih svjetskih metropola, od tradicionalnih poligamijskih harema do modernih poliamornih zajednica, od lovaca i sakupljača iz amazonske prašume do plemena s dalekih rajskih obala Pacifika, od ljudi koji nikad nisu našli ljubav, do onih koji su u ljubavi našli sve. Razgovarali su i s renomiranim svjetskim znanstvenicima te putujući kroz brojne izazove secirali i vlastiti odnos, sve ne bi li saznali što je zapravo ljubav i je li ona univerzalna. Rezultat je, riječima urednika Krune Lokotara: „knjiga koja liječi ljubavlju i koja pokušava ljubav izliječiti“.

Knjiga ‘Ljubav oko svijeta’ objedinjuje intimni esej, dnevnik putovanja i etnografsku studiju te predstavlja inspirativno istraživanje koje čitatelje vodi na putovanje kroz različite aspekte značenja koje ljubav ima u današnjoj kulturi. Od različitih znanstvenih pogleda na ljubav do intrigantnih osobnih priča, ova knjiga nudi jedinstveni pogled na evoluciju, podrijetlo i razvoj koncepta ljubavi kroz povijest, uzimajući u obzir njezine različite oblike te njen društveni i osobni značaj.


Knjiga je u prvih devet mjeseci prodana u više od 10.000 primjeraka, te se od samog početka prodaje nalazi među najčitanijim knjigama u Hrvatskoj!

Književne recenzije knjige objavljene su na renomiranim domaćim književnim portalima kao što su Moderna vremena i Booksa.

Na Goodreads platformi za ocjenjivanje knjiga ima visoku ocjenu od 4.7, što je čini jednom od najviše ocijenjenih knjiga u suvremenoj hrvatskoj književnosti.


GOODREADS RECENZIJE ČITATELJA

Mislim da bi svatko trebao pročitati ovu knjigu jer vjerujem da svi imamo različita iskustva s ljubavlju i ponekad je smirujuće vidjeti da s nekime, tko je možda s druge strane planete, dijelimo ista/slična razmišljanja ili pak neke ljubavne probleme za koje smo mislili da su samo naši i da smo sami u tome.

Petra Maltarić


Moram priznati da nisam puno očekivao od knjige jer tema teško da može biti kompliciranija, a i nekako je prelako zalutati u neka odviše idealistična duhovna naklapanja. Međutim, knjiga je odlična!! Rostuhar je iznio preko stotinu osobnih iskustava parova (uključujući i svoje vlastito iskustvo), sažmeo vodeću znanstvenu literaturu, kao i učinio bogati povijesni pregled pritom postavljajući sva prava pitanja. Po mom sudu, uspio je postići idealan splet objektivnog znanstvenog pristupa i onog duboko subjektivnog. Stil mu je jednostavan i jasan, no bez obzira na to sam sadržaj pokazuje duboka promišljanja te široko i temeljito obrazovanje i pripremu. Svakako vrijedno čitanja, a želim još samo dodati da su me oduševili dijelovi u kojima je brutalno iskreno pisao o svojem vlastitom ljubavnom iskustvu. Zaista imam dojam kao da je ogolio dio sebe na tim stranicama.

Eric Milisavljević


KAZALO

  1. ŠTO JE LJUBAV?
  2. JEZIK LJUBAVI
   Ima li ljubavi tamo gdje nema riječi za ljubav?
  3. POVIJEST LJUBAVI
   Koji je put ljubav prošla od afričke savane do urbanih metropola?
  4. PODRIJETLO LJUBAVI
   Je li nam ljubav urođena ili je učimo kroz kulturu?
  5. BRAK
   Zašto su ugovoreni brakovi črvšći od onih sklopljenih iz ljubavi?
  6. POLIGAMIJA
   Jesmo li prirodno monogamni ili poligamni?

   INTERMEZZO 1 – RAJ U NAMA

  7. PSIHOLOGIJA LJUBAVI
   Koliko su naše odnose odredili naši roditelji?
  8. PREDODŽBE LJUBAVI
   Što stoji iza naših čvrstih uvjerenja i može li se čovjek promijeniti?
  9. LJUBAV I IDENTITET
   Tražimo li u partneru svoj odraz?
  10. SOCIOLOGIJA LJUBAVI
   Kako društvo oblikuje naše izbore?
  11. ROMANTIČNA LJUBAV
   Je li ljubav nova religija?
  12. ZABRANJENA LJUBAV
   Zašto ljubav ponekad uspijeva u nemogućim uvjetima?
  13. KRAJ LJUBAVI
   Zašto ljubav često ne uspijeva kad je sve u najboljem redu?

   INTERMEZZO 2 — PAKAO U NAMA

  14. MODERNA LJUBAV
   Kako nas izjeda paradoks izbora?
  15. POLIAMORIJA
   Je li moderni oblik poligamije ‘novo normalno’?
  16. GRANICE LJUBAVI
   Što ćemo s ekstremnim slučajevima?
  17. BUDUĆNOST LJUBAVI
   Ima li nade za nas?
  18. JE LI LJUBAV SMISAO ŽIVOTA?
  19. JE LI LJUBAV UNIVERZALNA?
  20. ŠTO JE LJUBAV?

   INTERMEZZO 3 — ČISTILIŠTE