Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.

Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Svi su protagonisti odgovarali na sličan set pitanja – od toga kako su se upoznali, kako su se osjećali na početku veze, kako bi sada opisali svoje osjećaje do toga što očekuju od svojih partnera i partnerica, koje su njihove snage, a koje slabosti, kako pristupaju problemima i borbama, te na kraju – što za njih znači ljubav.

Intervjui su isprepleteni impresivnim zračnim snimkama krajolika te usporenim snimkama raznih običaja, rituala zavođenja i interakcija između parova koji daju širi kontekst našim protagonistima.

Dokumentarni film ‘Ljubav oko svijeta’ svjetsku premijeru imao je na TV Arte u Njemačkoj i Francuskoj, na Valentinovo.

Hrvatska kino premijera održana je u Studentskom centru u Zagrebu. Nakon premijere, film je krenuo na turneju po Hrvatskoj, te je prikazan u preko 90 kina diljem Hrvatske i postigao publiku od gotovo 17.000 gledatelja i gledateljica, što ga čini najgledanijim domaćim filmom 2021. godine te trećim najgledanijim hrvatskim dokumentarcem u kinima ikad.

Nakon turneje u Hrvatskoj, ‘Ljubav oko svijeta’ prikazana je i na turneji u Srbiji i Bosni i Hercegovini u suradnji s Blitz CineStar kinom, te na turneji u UK-u i Irskoj.

POGLEDAJ FILM


PROŠLE PROJEKCIJE – REGIJA PROŠLE PROJEKCIJE – UK & IRSKA


Film ‘Ljubav oko svijeta’ gostovao je i konkurirao na sljedećim filmskim festivalima te ostvario sljedeće nagrade:

FESTIVAL MJESTO NAGRADA
17. ZagrebDOX Zagreb, Hrvatska Nagrada publike
Beldocs Beograd, Srbija Najbolji film u selekciji Beldocs Teen
30. Dani hrvatskog filma Zagreb, Hrvatska Nagrada publika | Posebno priznanje za produkciju i plasman filma
16. DOKUart Bjelovar, Hrvatska Nagrada publike za najbolji film
CinEAST Luksemburg, Luksemburg Nagrada publike za najbolji film
ART&TUR Aveiro, Portugal Najbolji film s emocionalnim utjecajem | Najbolji dokumentarni film do 90′
16. Revija dokumentarnog filma Fibula Sisak, Hrvatska Nagrada publike